BACK

 

HUGH MASEKELA

Revival

Heads Up

 

sydafrikansk jazzpop

Förutom att han är en av Sydafrikas internationellt mest kända musiker, är Hugh Masekela en verklig ikon i sitt hemland. Han var, liksom Dollar Brand (som han då fortfarande hette) medlem av gruppen Jazz Epistles som spelade in Sydafrikas första LP med afrikanska musiker 1959. Kort därefter skruvade apartheidregimen åt trycket ytterligare hårdnade och han gick i exil. Han gifte sig med Miriam Makeba, bodde i många år i USA och hade många internationella hits, och när han återvände till Sydafrika 1990 togs han emot som en hjälte.

Det mesta han har gjort är sydafrikansk pop kryddad med jazz, med en och annan afrobeatlåt. Den nya plattan är inget undantag, möjligtvis kan man kalla den något mer strömlinjeformad än en del av de äldre plattorna. Den är producerad av två unga producenter från ”kwaito-världen” som han själv uttrycker det, och då kunde man faktiskt ha väntat sig ett litet råare sound. Men det här är en artist som vet hur han ska förpacka sin musik och plattan bör få stor framgång hos hans fans, inte minst på hemmaplan.

Alla låtarna är vokala, med typisk sydafrikansk stämsång. Ingen kan väl beskylla mannen för att ha en vacker sångröst, men hans lite hesa röst är mycket karaktärisk, liksom hans sound på flygelhornet. Tlale Makhenes percussion och Moses Khumalos altsax samt de tre sångerskorna tillför mycket liksom och George Bensons sydafrikanske motsvarighet Jimmy Dludlu som tyvärr bara spelar på första låten.

 

Annika Westman